Obavijest radio 10.06.2024

Poštovani potrošači, 

U cilju pravovremenog obavještavanja javnosti vezano za uslove vodosnabdijevanja u vodovodnom sistemu Gračanica i Pribava neophodno je naglasiti sljedeće:

  • Zima bez snijega i izuzetno sušan proljetni period bez padavina koje mogu poboljšati kapacitete izvorišta, doveli su do toga da su sva izvorišta na minimumu svojih kapaciteta za ovo doba godine,
  • Na osnovu 30-godišnjih mjerenja ovo je jedna od najsušnijih godina po pitanju kapaciteta postojećih izvorišta,
  • Zbog ograničenih resursa po pitanju raspoloživih količina vode na izvorištima JP „Vodovod i kanalizacija“ doo Gračanica kontinuirano radi na smanjenju gubitaka u sistemu i oni su svedeni na zadovoljavajuće procente.

Uzimajući u obzir sve navedeno očekuje nas teška godina po pitanju vodosnabdijevanja i obezbjeđenja kontinuiranog snabdijevanja vodom. Dolaskom toplijih i vrućih dana neminovno je došlo i do izrazitog povećanja potrošnje vode. Logično je da u ljetnim mjesecima raste potreba za vodom kako za osnovne životne potrebe ali na žalost raste i rasipanje i neracionalna potrošnja vode. Obzirom da smo u periodu godine kada je i za vegetaciju biljaka potreba za vodom značajna problem neracionalne potrošnje vode se dodatno usložnjava.

Obzirom i na ograničene mogućnosti distributivne mreže pri vršnim opterećenjima u pojedinim područjima, dolazi do pada pritiska što je dobrim dijelom uzrokovano i neracionalnom potrošnjom (punjenje bazena za kupanje, polijevanje pločnika i zalijevanje bašti i vrtova, itd.).

Naše preduzeće ulaže maksimalne napore u smanjenu nevidljivih i vidljivih curenja i zahvaljujući tome gajimo optimizam da će mo i ovu godinu, uz maksimalnu podršku građana u racionalnoj potrošnji,  imati vodosnabdijevanje bez redukcija.

Međutim ukoliko odmah ne smanjimo neracionalnu potrošnju i rasipanje na internim sistemima doći će do intenzivnije eksplatacije podzemnih voda u bunarima  što neminovno dovodi do smanjenja resursa za naredni period i ulazak u neizvjesno vodosnabdijevanje.

Naše ekipe će na terenu u početnom periodu upozoravati građane da racionalno troše vodu, ali ako to ne bude dalo rezultata Grad Gračanica će propisati odgovarajuću sankcije na osnovu Odluke o komunalnom redu.

Cilj ove obavijesti je da na vrijeme upoznamo naše potrošače sa trenutnim stanjem i da svi zajedno doprinesemo urednom vodosnabdijevanju u narednom periodu.

Ova obavijest se prvenstveno  odnosi na područje kojim upravlja JP „Vodovod i kanalizacija“ Gračanica, ali obzirom na hidrološku situaciju stanje i u ostalim Mjesnim zajednicama nije zadovoljavajuće po pitanju kapaciteta izvorišta te je neophodno poduzimati odgovarajuće mjere kako bi se posljedice smanjile na najmanju moguću mjeru.

 JP „Vodovod i kanalizacija“ doo Gračanica